Omgeving


Camperplaats De Kleine Molenpolder bevindt zich in het Westerkwartier (in de streek zelf: Westerkertier) in het zuidwesten van de provincie Groningen. Het gebied kenmerkt zich door een groot aaneengesloten natuurgebied (Ecologische Hoofd Structuur) met een grote verscheidenheid in flora en fauna. Het Zuidelijk Westerkwartier staat bekend om zijn veelzijdige fiets- en wandelpaden, activiteiten en cultuurhistorie. Voor ieder wat wils, in- en ontspanning, kunst en cultuur, eten en drinken en bedrijvigheid.

In de dorpskern van Grootegast vindt u leuke winkels en kunt u prima terecht voor de dagelijkse boodschappen en voor een hapje of drankje. Voor een heerlijk kopje koffie kunt u terecht bij Bakkerij Hamersma, of bij Grand eetcafé de Klap waar u tevens een heerlijke maaltijd kunt nuttigen. Elke vrijdagochtend is er markt op het Marktplein. Op fietsafstand is openluchtzwembad De Woldzoom gelegen.

In de buurt van onze camperplaats bevinden zich een aantal geocaches waardoor De Kleine Molenpolder een prima uitvalsbasis is voor geocaching.

In onze informatiekast vindt u folders over de omgeving en een aantal fiets- en wandelroutes om te lenen. U kunt gemakkelijk uw eigen route samenstellen met het knooppuntensysteem, wij adviseren hiervoor de app van Fietsknoop.

Een greep uit de natuur en cultuur rondom De Kleine Molenpolder:

Het Westerkwartier was tot 1798 een van de ‘kwartieren’ (districten) waarin de Groningse Ommelanden bestuurlijk waren verdeeld en bleef sindsdien als streek bekend. Sinds 2019 valt de streek vrijwel samen met de gelijknamige gemeente. Het gebied wordt begrensd door de Lauwers (tevens de grens met Friesland), Drenthe, het Reitdiep en de stad Groningen.

Landschappelijk is het Westerkwartier te verdelen in een noordelijk deel en een zuidelijk coulissenlandschap, dat zich kenmerkt door houtwallen. Dit, op zandgrond en ontgonnen hoogveen gelegen, deel lijkt op de aangrenzende Friese Wouden. Hier liggen de lintdorpen Marum en Grootegast die de oude zandruggen volgen.

Bron: Wikipedia

                           

Translate »